Direktlänk till inlägg 9 augusti 2015

Troligtvist har de skitit i det berömda skåpet

Av Malin Ängerå - 9 augusti 2015 12:37

Onsdag, torsdag, fredag och lördag.

Fyra dagar som Lasse Molin (M), Yvonne Oscarsson (V), Helena Brink (C), Harald Noreus (Fp), Lars Björkbom (Kd) och Johnny Mill (Ljusdalsbygdens Parti) har haft stort utrymme i media med anledning av att de som kommunledning vid en presskonferens i onsdags morgonen avsatte socialchefen.


Fyra dagar har de haft till förfogande att lämna besked, eventuellt rätta till något man ångrat eller rädda situationen som de själva har satt sig i. Under deras åtta månder vid rodret har de knappt varit under mediabevakning, men nu är intresset stort bland medborgare och andra så media har en stor uppgift att rapportera om vad som händer och sker.

Nu har de verkligen haft chansen - fullt spelrum - att förklara sig.


Vad händer?

Ingen förklaring. Bara en drös med försvar som får hela hanteringen av bortplockningen av socialchefen att likna ett amatörmässigt agerande av kommunledningen. Man skulle nog kunna säga att de alla har skitit i det berömda skåpet. Besvikelsen över både hanteringen i onsdag och tillvägagångssätt fram till idag, är stor från befolkningen och många har kollektivt uttryckt sitt misstroende i sakfrågan. Oberoende hur man har röstat vid valomgångar så riktas hård kritik mot de styrande sex partierna.


Ärligt talat så kan jag inte se denna pinsamma händelse som partipolitisk. Nej, faktiskt inte. Men det är agerat och utfört av partirepresentanter med stort mandat – så självklart är det en högaktuell politisk fråga.


Om Marita Wikström skriver Ljusdals Posten i lördags: Hon har svårt att förstå vad det är hon har gjort för att förtjäna kommunens hantering av situationen. ”Jag tycker inte man har gjort det här på ett bra sätt”, säger Marita Wikström i samma artikel. Frågan om den sparkade socialchefens egna inställning, uppfattning och erfarenhet i hanteringen bör vara maximalt färdigutredd i och med detta.


Helena Brinks (C) citerade svar till Ljusdals Posten är på fel sida om gränslandet vad det gäller ansvar och moral. ”Vi har skött det helt enligt skolboken enligt min mening. Du, nu säger jag inte mer om det.” Två häpnadsväckande korta meningar där Brink befinner sig i medborgarnas fokus i väntan på förklaring. Den numera omtalade ”skolboken” har kommenterats friskt i sociala medier och ” Du, nu säger jag inte mer om det”, är så nonchalant locket-på-sagt att det blir riktigt pinsamt. Helena Brink (C) hade ju chansen där att förklara, men hon förvärrade bara sitt tidigare agerande.


Kommunalrådet Lasse Molin (M) gjorde inte heller någon framgång med sitt försvarstal. ”Det här var det enda möjliga”, lär han ha sagt på frågan: - Menar du verkligen att det inte fanns något annat alternativ än att på en presskonferens utropa att ni inte har förtroende för Marita Wikström och ge henne sparken, i stället för att komma överens på annat vis? Istället för att som kommunalråd ge medborgare och andra intressenter ett tydligt besked till varför man valde att göra exakt så som de gjorde i onsdags (samt de påföljande dagarna), så ställer Molin (M) med en fråga till sitt försvar. – Ja, jag skulle vilja veta mer konkret av de som har synpunkter vad som inte är väl skött.


Jag trodde någonstans att han under dessa dagar, med den kraftiga kritik som nått honom, ändock hade börjat förstå vad som ifrågasätts. Men ack nej. Kommunalrådet har uppenbarligen inte lyssnat och förstått. Vi är nog många som ganska enkelt skulle kunna lämna förslag på andra alternativ till strategi än den han nu företräder.


Det finns motsättningar i kommunledningens uttalande i ärendet. Dubbla budskap och en tvetydlighet som förvirrar. Fem i topp lista skulle kunna se ut såhär:


Det finns inget förtroende för Marita Wikström

Jag har fullt förtroende för Marita Wikström

Vi har haft mycket goda och konstruktiva samtal med Marita

Helena Brink har under våren inte sagt ett ord om att hon är missnöjd med mitt agerande

Vi är helt överens om det här, säger Helena Brink (C), ordförande i omsorgsnämnden.

Jag tycker inte man har gjort det här på ett bra sätt, säger Marita Wikström.

Hur situationen har varit är den absolut väl skött och väl förankrad

Jag har inte alls varit med i processen kring att hon fått sluta, så jag ska ringa runt och höra vad tusan det är som hänt här på slutet, säger Harald Noréus (Fp)

Budskap inför presskonferensen: förändringar inom omsorgsförvaltningen

Budskap under presskonferensen: Att Marita slutar gör inte omsorgen som ett sjunkande skepp


Ett av mina alternativ till annan strategi än den som Molin &CO valde skulle kunna vara följande.

Om kommunchef, socialchef och den politiska ledningen var helt överrens så hade man kunnat kalla till presskonferens och hållit den tillsammans. Hade troligtvis räckt med kommunchef (som är chef över förvaltningscheferna) och socialchefen. På den presskonferensen hade de i enad front kunnat meddela att om X antal månader kommer Marita att sluta som chef och istället börja arbeta med (det man överenskommit). Sedan skulle man kunna säga att man fram till dess har upprättat en rekryteringsplan och berätta lite kring hur den ser ut. Tillsammans hade kommmunchefen och socialchefen kunnat påvisat trygghet i den kommande förändring som berör hundratals underanställda med flera.


Ett annat alternativ hade varit att Marita Wikström hade fått förtroendet att informera sin förvaltning om att hon kommer att sluta som socialchef och därefter få andra arbetsuppgifter. Efter det att intern informations lämnats skulle man kunnat ha skickat ett pressmeddelande med hela budskapet där det framgår ömsesidigt samtycke och en säker plan om vad som händer kort samt långsiktigt.


Så, jodå Molin (M) nog fanns det andra alternativ, men det är ju inte det som är kärnfrågan om hur många valmöjligheter ni hade.

Frågan är varför ni envist hävdar att ni minsann har gjort veckans bästa insats för Ljusdals kommun?


Lasse Molin (M) tror inte (enligt artikel i LjP) att det kommer att bli svårare att rekrytera chefer i framtiden trots att en blivande chef inom socialförvaltningen har sagt ifrån sig uppdraget pga att det under rådande omständigheter finns en stor otydlighet kring hur omsorgsförvaltningen ska drivas framöver.

”Det är naturligtvis inte bra när personer sägs upp, men det får inte dramatiseras”, lär kommunalrådet har sagt.


Det är ju också ett besked under rådande omständigheter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Ängerå - 2 januari 2019 21:06


Magnus Ek (C) och Joar Forssel (L) är de senaste som anser att vi i Sverige ska inkomstpröva barnbidraget. De är inte först ut, men jag hoppas att de tillhör de sista. De vill kanske bidra med något utvecklande, men deras förslag på metod är så u...

Av Malin Ängerå - 7 september 2018 18:59

Jag vill tro att varenda en av oss vill stödja de värderingar som ligger i våra svenska lagar.Jag vill tro att vi vill bibehålla maximala möjligheter för fred i Europa - genom att bidra i och till att EU fortsätter att fungera. Men jag vet att det...

Av Malin Ängerå - 3 september 2018 23:29


Kan vi sluta att säga att Sverigedemokraterna hatar invandrare? "Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn" som Olof Palme uttryckte sig en gång. Sverigedemokraterna tycker illa om människor. Särskilt vissa människor.   Det handlar inte o...

Av Malin Ängerå - 30 augusti 2018 09:36


Visst är det härligt när man finner människor i livet som man känner ren glädje över att få möta? De där som blir ens vän. Vänskap har olika form, utseende, doft och karaktär. En del vänner träffar man intensivt ofta och andra lite då och då. ...

Av Malin Ängerå - 29 augusti 2018 12:47


"Många har lyssnat - nu är det din tur". Jag har hört, jag har lyssnat och för varje gång slås jag av hur groteskt hatets konsekvenser är. Vår världshistoria har oerhört mörka hål som aldrig får försvinna från vårt medvetande. Hål som är fyllda a...

Ovido - Quiz & Flashcards