Direktlänk till inlägg 26 november 2014

Makt och herraväldet till vilket pris som helst

Av Malin Ängerå - 26 november 2014 23:12

På nyårsdagen går startskottet för en ny mandatperiod där ett nytt styre träder in. Vad som kommer att befästa ordet ”nytt” går bara att spekulera om.

Svårigheten med att leda en kommun i en minoritet där samverkanssvek uppkom redan efter ett år – är det något som kommer att förhindras uppstå i den nya majoriteten?

Avhopp och byte av partitillhörighet bland förtroendevalda – kan det motverkas?

Strategier om att obstruera ärendegång och ”bara vara emot bara för att” – är dessa som bortblåsta på årets första dag?


Vänsterpartiet är i full färd med att bilda majoritet med allianspartierna och det lokala Srd.

Yvonne Oscarsson (v) gick tidigt ut och meddelade att hon hade för avsikt - oavsett mandatstorlek - att leda kommunen som kommunalråd. Hon är i dagarna väldigt nära att få sin plan förverkligad. Sex partier ser över premisser för att bilda lokal regering och ”(V)alliansen” får precis ihop 21 mandat, vilket innebär att de exakt på mandatet  går i mål. Dock kvarstår överläggningar och utdelning av platser i nämnder och styrelser.

Kd och Srd är alltför små för att på egen hand inneha stolar i de beslutande organen. Vänsterpartiet har fler stolar än företrädare och delar omsorgsfullt ut platser till sina kartellkamrater. Gängse företeelse i maktens korridorer och som vanligt morrar väljarna när t ex en C-röst blir Kd-behörighet.


Kommunfullmäktige (Kf) tog budgetbeslut i måndags, som har processats sedan tidig vårvinter. Kommunens förvaltningar, som samverkat med de fackliga organisationerna, har bistått underlag som hanterats politiskt genom nämnder, budgetberedning, kommunstyrelse och kommunens högst beslutande organ. Kännetecken för årets budgetprocess har verkligen handlat om ”ekonomiska svåra tider” med neddragningar och försämringar.

Glappet mellan intäkter och utgifter är ett stort ekonomiskt bekymmer som är ett av Kf´s huvudansvar.


Utbildningsnämnden (Un) fördelade i september sin budget på ram enligt Kf´s nya budgetprocess. Det innebar neddragningar med konsekvenser i flertalet verksamheter. Alla enheter inom Un´s ansvarsområden berör barn och unga. Nämnden anser att den är underbudgeterad och ser tydliga lagkrav som inte inryms i driftsbudget.


Un´s neddragningar har skapat oro och nämnden har blivit uppvaktad med namninsamlingar, frågor och synpunkter. Namninsamling mot beslutet om att stänga kommunens enda Öppna förskola lämnades av föräldrar, när de uppvaktade kommunstyrelsen (Ks) under sammanträde i början av oktober. Ks hänvisade kritiker till utbildningsnämnden som tagit beslutet.


Un´s budgetbeslut har passerat budgetberedning och kommunstyrelse utan avvikelse. Ingenstans har förslag lämnats om att den öppna förskolan ska bibehållas. Mp yrkade redan i Un att Öppna förskolan skulle vara kvar genom generellt sparbeting på förvaltningen med en miljon kronor.

S, M, C och Fp avslog förslaget från Mp.

Srd yrkade att Öppna förskolan skulle vara kvar, men hade inget eget förslag på vad som istället skulle generera 800 000kr.

S, M, C och Fp tog beslutet om att stänga öppna förskolan trots att samtliga bar på uppfattning om att verksamheten är uppskattad. Beslutet var ekonomiskt åtgärd för att fördela medel inom tilldelad ram till förmån av lagstyrda inslag. Öppna förskolan är inte lagstadgad.


Plötsligt under Kf-sammanträdet i måndagskväll beslutades att ”UN får i uppdrag att bedriva Öppna förskolan i befintlig budget”. Jag använder ordet ”plötsligt” utifrån att samtliga partiföreträdare tidigare på mötet stått i talarstolen och bifallit budgetförslaget – vilket innebar att öppna förskolan skulle avvecklas.


Jag vill påminna om det passiva intresset för öppna förskolan genom budgetberedning och Ks. Förtrolig med Un´s beslut har (V)alliansen inte besvarat uppvaktningar eller protestlistor.

(V)alliansen påvisade en 180-gradig vändning snabbare än en grisblink.


Jag kommer alltid att hävda att Öppna förskolan är en mycket uppskattad samhällsinsats. Beslutet i Un var enbart av ekonomiska skäl då nämnden saknade 18 miljoner kronor till insatser för barn och unga inom lagstyrda verksamheter.


(V)alliansen, Mp och Sverigedemokraterna bildade majoritet och är ansvariga för beslutet.

Finns det följder av beslutet? Ja visst, innebär det konsekvenser.

Jag kan tro att de fackliga organisationerna känner sig blåsta då Un plötsligt har ett superfärskt sparkrav på 800 000 kronor som bör åtgärdas om 36 dagar för att uppnå förväntad effekt.


Utan någon som helst kunskap om nulägesbehov av barnomsorgsplatser,

utan någon som helst hänsyn till att förskolan Bofinken är evakuerad under renovering och utan någon som helst vetskap om de planer som finns inom utbildningsförvaltningen, fattade således beslut om att bedriva Öppna förskolan utan ekonomisk täckning från Kf.


Nämnden ska nu finna nya neddragningar, andra barnomsorgslösningar och jag är rädd för att Un´s påtvingade 180 gradiga svängning kan komma att kosta pengar.

Budgetberedningen har vid flertalet tillfällen fått gedigen genomgång av Un´s ekonomiska läge och framtida behov. Jag har haft uppfattning  att de har lyssnat, förstått och uppskattat informationen. Men i måndags var det som bortblåst.


Imorgon på Ks sammanträde kommer uppseendeväckande förslag att hanteras. Det har tillkommit extra ärenden och de handlar om pengar.


Nej, det är inga ytterligare pengar till grundskolorna.

Nej då, det handlar om mer pengar till politiken!


(V)alliansen och Srd förhandlar och de går på tå för varandra så att alla parter ska bli nöjda. Man skänker platser från höger till vänster och tvärtom – allt i rädsla för att någon drar sig ur och 21 mandat blir färre.


Hur lyder då förslagen?

V, M, C, Fp, Kd och Srd vill att kommunen ska ledas av fler ordföringar.

Jag vet inte om nuvarande mandatperiod har präglats av för få ordföringar, men nu vill de alltså utöka antalet. De största nämnderna skall få varsin 2e vice ordförande enligt förslaget och presidier skall utgöras av tre årsarvoderade ordföringar.


De vill även utöka antalet politiska uppdrag. De vill inrätta ”en särskild beredning för frågor om jämställdhet med fem ordinarie ledamöter” och där ska troligtvis också en ordförande finnas. Politiken ska alltså breddas – det framgår tydligt i förslagt.


Men man vill inte nöja sig med att bredda politiken.

Nej då, de vill öka kostnaderna också.


Förslag om ”revidering av reglemente och arvodesbestämmelser för förtroendevalda i Ljusdals kommun 2014-2018” ska behandlas av Ks under torsdagen. Reglemente och arvodesbestämmelser, beslutas alltid av Kf före kommunval då poltiken är som mest opartisk. Ingen vet då hur valutgången kommer att se ut och bestämmelser beslutas innan majoritet och oppositionsförhållanden är kända. De är ett schysst förhållningssätt. Att hantera reglemente och arvodesbestämmelser före ett val är klokt.


Men, (V)alliansen och Srd vill nu revidera höstens Kf-beslut. Den nybildade majoriteten börjar skönja ansikten och namn på de olika uppdragen i deras förhandlingar.

Nu råder ” makt och herraväldet till vilket pris som helst”.


De menar att revidering av dokumentet är med avsikt att genomföra en höjning av arvodet för ordförande i samhällsutvecklingsutskottet.

Alla politiska aktiva i Ljusdals kommun vet vilken man som är tilltänkt för uppdraget.

Han ska troligtvis själv delta i beslutet – utan jävrisk då han ska väljas till uppdraget av Ljusdals kommuns nya styre i december.

(V)alliansen har gått med på Srd´s krav och de gör vad som helst för deras två mandat.


Kf hade ingen avsikt att höja det aktuella arvodet före valet, men nu när de diskuterar på personnivå blir det tydligen ett måste. Revideringen omfattar även fler antal ordföringar och ledamöter med tillhörande arvoden.

Principen att man vill revidera dylika bestämmelser samtidigt som när man diskuterar personval smakar oerhört illa i munnen och det låter som att politikerföraktet kan komma att gödas framgångsrikt.


Yvonne Oscarssons deklaration om att hon vill styra och leda kommunen delar hon med Lasse Molin (M). De båda har kämpat länge för att komma dit de nu verkar vara på väg.

Det tudelade moderaterna, som var det näststörsta partiet 14/9-14 har satsat hårt. Lasse Molin (m) ska leda sexpartikartellen så snart man har klart med skänkta stolar och ökade arvoden.

Jag konstaterar att Centerpartiet, Moderaterna och Vänster”inte till salu”partiet redan är sålda för makten.

De satte sparbeting på skolan samtidigt som de tänker utvidga politiken och höja dess arvoden.

Men grattis Oscarsson, Molin, Brink, Mill, Noreús och Björkbom – snart är ni i hamn.

 


 
 
Ingen bild

Ronnie Karlsson

27 november 2014 21:12

Som ytterligare gödsel på ett redan växande politikerförakt föreslog mycket riktigt KS idag - läs (V)alliansen; EJ (S), (Mp) och en ledamot i (M) - att vi ska införa ännu fler årsarvoderade förtroendeuppdrag (tre ordföranden i nämnderna istället för dagens två) i Ljusdalspolitiken. Förslaget förändrar ingenting när det gäller fördelningen av mandat i de aktuella församlingarna och därmed påverkas inte heller möjligheterna till inflytande eftersom en ledamots röst alltid är värd lika mycket som en ordförandes. Däremot skapar förslaget ännu djupare hål i en redan svag kommunal ekonomi. Och det är som vi alla redan vet inget som Ljusdals kommun behöver eller för den delen har råd med.

Malin Ängerå

1 december 2014 11:25

Tack för ditt inlägg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Ängerå - 2 januari 2019 21:06


Magnus Ek (C) och Joar Forssel (L) är de senaste som anser att vi i Sverige ska inkomstpröva barnbidraget. De är inte först ut, men jag hoppas att de tillhör de sista. De vill kanske bidra med något utvecklande, men deras förslag på metod är så u...

Av Malin Ängerå - 7 september 2018 18:59

Jag vill tro att varenda en av oss vill stödja de värderingar som ligger i våra svenska lagar.Jag vill tro att vi vill bibehålla maximala möjligheter för fred i Europa - genom att bidra i och till att EU fortsätter att fungera. Men jag vet att det...

Av Malin Ängerå - 3 september 2018 23:29


Kan vi sluta att säga att Sverigedemokraterna hatar invandrare? "Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn" som Olof Palme uttryckte sig en gång. Sverigedemokraterna tycker illa om människor. Särskilt vissa människor.   Det handlar inte o...

Av Malin Ängerå - 30 augusti 2018 09:36


Visst är det härligt när man finner människor i livet som man känner ren glädje över att få möta? De där som blir ens vän. Vänskap har olika form, utseende, doft och karaktär. En del vänner träffar man intensivt ofta och andra lite då och då. ...

Av Malin Ängerå - 29 augusti 2018 12:47


"Många har lyssnat - nu är det din tur". Jag har hört, jag har lyssnat och för varje gång slås jag av hur groteskt hatets konsekvenser är. Vår världshistoria har oerhört mörka hål som aldrig får försvinna från vårt medvetande. Hål som är fyllda a...

Ovido - Quiz & Flashcards