Direktlänk till inlägg 10 september 2014

Kommunens nya ledning

Av Malin Ängerå - 10 september 2014 09:53

Snart är det över. Väldigt snart är valrörelsen över för denna gång och valarbetare kan andas ut.

Svenska folket får äntligen sitt besked efter en lång valrörelse, där partierna har givit sitt bästa för att attrahera väljare. Om bara några dagar vet vi hur resultatet blev.

Vilka partier kan fira valframgång och vilka partier spolades i den stora utvärderingen tro?


Jag tycker att det är mer än spännande att få se vilken politik mina vänner, släktingar och alla andra röstberättigande i Sverige har röstat fram. Det ska bli händelserikt, men även obehagligt.

Sverigedemokraternas väljarkår har blivit fler.

Lokala partiföreträdare lämnar uttalande som direkt leder till ett normaliserande av ett parti vars politik skapar rasism.

Dessa två aspekter är obehagliga.

Politiker/partiföreträdare i Ljusdal som står och säger att SD, mer eller mindre är välkomna in i gänget, kan aldrig få någon respekt från mig. Aldrig någonsin.


Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har inget gemensamt.

Ingen samsyn i grundideologi.

Ingen jämbördig framtidsbild.

Partierna är varandras motsvarigheter.


Socialdemokraternas grundsyn är att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Socialdemokraternas politiska ambitioner har fokus på att alla måste få möjlighet att försörja sig själva i vårt land. Vi har en vision för framtiden. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.


Kunskap om rasism är av största vikt för att kunna bekämpa den.


På söndag kväll kan vi se hur Ljusdals kommuns medborgare har röstat och därefter går partierna till överläggningar.

En ny kommunledning ska förhandlas fram.

För det första ska en majoritet bildas. Därefter ska uppdrag tillsättas enskilda partirepresentanter.


Under valrörelsen har vi alla kunnat höra hur moderaternas Lasse Molin har deklarerat att han vill bli kommunalråd 2015. Vi har alla även hört Vänsterpartisten Yvonne Oscarsson, ett flertal gånger säga, att hon verkligen vill vara kommunstyrelsens ordförande och leda den nya majoriteten. Oavsett om Vänsterpartiet får färre eller fler mandat i kommunfullmäktige – oavsett vilka partier som ingår i den nya majoriteten så vill hon vara kommunalråd.

Hon vill helt enkelt.


För mig är maktpositioner, ordförandeposter och enskilda uppdrag underordnad min vilja att påverka.

För mig handlar det om strävan att vara med och påverka, att framföra och driva en politisk idé – det är alltid överordnat i mitt politiska engagemang.

För socialdemokraterna som partiorganisation är makten ett verktyg, ett medel, en form för att förverkliga våra politiska ambitioner.


Vår partiordförande Stefan Löfven har varit tydlig med att ”inga ministerposter delas ut före valet”.

Det gäller även för oss socialdemokrater i Ljusdal.

Vi vill vara tydliga med vilken politik vi vill föra och vad vi ser att den kommer att leda till – vad våra politiska ambitioner ger för oss som bor och lever i Ljusdals kommun.

Det är överordnat allt.

Därefter kommer kompromissförhandlingar med de partier som vi kan tänka oss att samregera med, utifrån att de tänker samma om oss.

Sist men inte minst, kommer partiet att utse vilka medlemmar som ska företräda socialdemokraterna i den nya majoriteten. Eller oppositionen om vi landar i det.


Många har varit kritiska till socialdemokraternas sätt att utse företrädare i Ljusdal. Vi gör på samma sätt som vi så många gånger tidigare har gjort.

När partiet valde Willy Eriksson till kommunalråd, så hade inte Willy varit kandidat nr 1 på kommunfullmäktigelistan.

Inte heller ”Sommen” hade nr 1 vid sin kommunfullmäktigekandidatur – men partiet valde Sommen till kommunalråd. Roland Bäckman var kandidat nr 2 när partiet utsåg och valde honom till kommunalråd.


Kryssandet på valsedlar handlar enligt Kommunallagen om placering i kommunfullmäktige. Kryss kan vara vägledande för socialdemokraternas ombud i representantskapet då de fattar beslut om partiföreträdare till kommunala och/eller landstingsuppdrag.

Bara för att man säger en sak flera gånger, blir det inte sanningen. Kryssande har alltså inget med andra uppdrag än kommunfullmäktige att göra.


Vi socialdemokrater i Ljusdal har en fantastiskt uppställning med kommunfullmäktigekandidater och det är en ära att ingå i det gänget.

39 kandidater i olika åldrar och kön som bor i alla olika kommundelar. Några har fleråriga upplevelser av politiskt arbete och några är nya på den arenan. Den kollektiva viljan är vår styrka och jag hoppas att medborgare i kommunen ger oss ett fortsatt förtroende.

Mer om detta vet vi på söndagkväll.

 

Visst kommer det att bli intressant?!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Ängerå - 2 januari 2019 21:06


Magnus Ek (C) och Joar Forssel (L) är de senaste som anser att vi i Sverige ska inkomstpröva barnbidraget. De är inte först ut, men jag hoppas att de tillhör de sista. De vill kanske bidra med något utvecklande, men deras förslag på metod är så u...

Av Malin Ängerå - 7 september 2018 18:59

Jag vill tro att varenda en av oss vill stödja de värderingar som ligger i våra svenska lagar.Jag vill tro att vi vill bibehålla maximala möjligheter för fred i Europa - genom att bidra i och till att EU fortsätter att fungera. Men jag vet att det...

Av Malin Ängerå - 3 september 2018 23:29


Kan vi sluta att säga att Sverigedemokraterna hatar invandrare? "Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn" som Olof Palme uttryckte sig en gång. Sverigedemokraterna tycker illa om människor. Särskilt vissa människor.   Det handlar inte o...

Av Malin Ängerå - 30 augusti 2018 09:36


Visst är det härligt när man finner människor i livet som man känner ren glädje över att få möta? De där som blir ens vän. Vänskap har olika form, utseende, doft och karaktär. En del vänner träffar man intensivt ofta och andra lite då och då. ...

Av Malin Ängerå - 29 augusti 2018 12:47


"Många har lyssnat - nu är det din tur". Jag har hört, jag har lyssnat och för varje gång slås jag av hur groteskt hatets konsekvenser är. Vår världshistoria har oerhört mörka hål som aldrig får försvinna från vårt medvetande. Hål som är fyllda a...

Ovido - Quiz & Flashcards